Suzuki-lessen: een uniek manier om een instrument te leren spelen

18 mei 2017

Nee, dit gaat niet over motoren en auto’s. De Suzuki waar dit over gaat is de beroemde Japanse vioolpedagoog Shinichi Suzuki die een methode heeft ontwikkeld die over de hele wereld met groot succes wordt gebruikt.

Vijf docenten van Cultuurcentrum Heemskerk (viool, altviool, cello en dwarsfluit), hebben in binnen- en buitenland Suzukiopleidingen gedaan en dat maakt het cultuurcentrum tot een unieke plek. Wat is zo bijzonder aan Suzuki en waarom is dit (in ieder geval volgens ons) de allerbeste methode?

Uit het hoofd

Muziek wordt uit het hoofd gespeeld. Verbluffend om te zien met hoeveel gemak leerlingen dit doen. Het gehoor van de leerlingen wordt op deze manier beter ontwikkelt; leerlingen hebben een goed luisterend oor. Omdat de noten er pas later in het proces bijkomen is er ruimte om muzikaler en zuiverder te spelen en tijdens het spelen contact te maken met medemuzikanten.

Individueel én samen

Er zijn wekelijks individuele lessen (30 minuten of langer) en om de week groepslessen met andere leerlingen van hetzelfde niveau. In de groepslessen wordt samen gespeeld met wat in de individuele lessen is geleerd. Ook komt er na verloop van tijd ensemble bij.

Ouder is superbelangrijk

Voor kinderen tot 12 jaar speelt een van de ouders een essentiële rol. Die ouder is altijd bij de lessen en bij het dagelijks studeren thuis. Op deze manier houden kinderen het oefenen beter vol, wordt er preciezer gestudeerd en gaat het sneller dan wanneer kinderen het in hun uppie moeten doen.

Prachtige muziek, etudes zijn muziekstukken

Alle Suzukileerlingen op de hele wereld gaan door hetzelfde repertoire heen. De muziekstukken zijn mooi en geliefd. In werkelijkheid zijn de stukken verborgen etudes, opbouwend van simpel tot steeds uitdagender, ieder stuk staat technisch gezien op de schouders van het vorige. Het vinden, componeren en rangschikken van die stukken laat de genialiteit van Shinichi Suzuki zien.

Fijne sfeer van gemeenschappelijkheid

Door de groepslessen en de concerten (minstens 4 per jaar) ontstaat er een goede band tussen leerlingen en tussen ouders en is er aangename vriendschappelijkheid, vergelijkbaar met wat pubers later in jeugdorkesten gaan meemaken. We kennen elkaar en steunen elkaar. De lekkere, zelf gemaakte, hapjes en de gezelligheid bij de grote zomer- en winterconcerten bewijzen dat. Op 24 juni aanstaande is zo’n zomerconcert in de hal van het gemeentehuis. Iedereen van harte welkom.

Ook internationaal

Die gemeenschappelijkheid en het gedeelde repertoire maken ook internationale banden mogelijk. Veel Nederlandse Suzukileerlingen doen mee aan workshops in Duitsland, België en Engeland en soms zelfs in de VS. De gemeenschappelijke taal is het Suzukirepertoire.

Ook voor volwassenen!

Deze tekst is vooral gericht op ouders van kinderen, maar de methode is, met een paar aanpassingen, ook uitermate geschikt voor volwassenen. Meerdere volwassenen zijn leerling bij ons.

Kennismaking en proeflessen Suzuki viool en cello

Maar….. ook met deze prachtige en stimulerende methode zijn viool en cello nog steeds ingewikkelde instrumenten die geduld en optimisme vragen. Kun je dat aan? Kan je kind dat aan? Slaat de vonk over? Deze methode is, vanwege de verplichte groepslessen en het feit dat alleen individuele lessen mogelijk zijn (geen duo- of triolessen), relatief duur. Is het dat extra geld waard? Wij en onze vele leerlingen vinden van wel!

Op dinsdag 27 juni, 17.00 uur beginnen we een serie van drie kleine workshops om potentiële leerlingen en hun ouders kennis te laten maken met ons en onze methode. De workshops zien er als volgt uit.

De perfecte voorbereiding! Op zaterdag 24 juni: groot Suzuki strijkersconcert. Locatie gemeentehuis, aanvang 16.00 uur. We beginnen met gevorderde stukken en bij ieder nieuw stuk komen er nieuwe strijkers bij op het podium tot een groot gezamenlijk Kortjakje dat de ontroerende finale is.  Bij dit concert zie je wat de Suzukimethode  oplevert.  Toegang gratis voor iedereen.

Dinsdag 27 juni: alleen voor ouders. Een gesprek over de methode. Een aantal ervaren Suzukiouders zal erbij zijn om hun ervaringen te delen. Voor wie wil kunnen violen of cello’s uitgeprobeerd worden. Een klein snufje Music Mind Games….

Dinsdag 4 juli: Ouders en kinderen. Violen en cello’s en demonstratie groepsles.

Dinsdag 11 juli: Ouders en kinderen. Music Mind Games. Ook Music Mind Games hebben hun basis in de Suzuki methode en zijn een speelse manier om noten te leren lezen. Kinderen en ouders vinden dit helemaal geweldig. Bij deze workshop gaan we met ritmes aan de gang. En kinderen mogen violen en cello’s uitproberen!

Open lessen Suzuki dwarsfluit: Kom graag kijken en luisteren naar de lessen van de leerlingen:

Maandagavond 19 juni van 18.50 – 20.30 uur.

Donderdagmiddag 22 juni van 15.50 – 18.00 uur, donderdagavond 22 juni van 19.00 – 21.00 uur.

Voor een proefles kunt u contact opnemen met het Cultuurcentrum: tel. 0251-836003. Of e-mail: info@cultuurcentrumheemskerk.nl

Tijdens de Open Dag op zaterdag 24 juni zullen de Suzuki dwarsfluitleerlingen van Cultuurcentrum Heemskerk in de zaal van het Cultuurcentrum optreden. Pianiste Kana Yamaguchi zorgt voor de pianobegeleidingen. Tijd: van 13.00 – 13.30 uur. Later in een lokaal zullen er ook weer optredens zijn, en mogen de kinderen een dwarsfluit uitproberen.

Van vrijdag 26 mei t/m zondag 28 mei is er een Suzuki Fluit Workshop in Amsterdam. Het thema is Barokdans.

Er komen Suzuki dwarsfluitleerlingen- en docenten uit IJsland, Duitsland, België en Nederland. Op zondag 28 mei is het Slotconcert, aanvang 11.15 uur in de Geert Groote College Theaterzaal, Fred. Roeskestraat 84, Amsterdam-Zuid.

Iedereen is van harte welkom!