Viool

De viooldocenten op Cultuurcentrum Heemskerk werken volgens de Suzuki methode.
Het Suzuki strijkersprogramma is een heel actief programma voor zowel beginnende violisten als voor gevorderden. De belangrijkste aspecten: – Jong beginnen (vanaf 4 à  5 jaar) – Actieve betrokkenheid van ouders – Eerst de basistechniek van het vioolspelen beheersen en pas daarna noten gaan lezen – Iedere dag oefenen – Een kernrepertoire dat voortdurend onderhouden en aangescherpt wordt – Naast de individuele les, om de week groepsles.
Naast de lessen treden de cursisten ook meerdere malen per jaar op.

Meer informatie over de Suzuki-methode
suzuki_info_voor_ouders_en_kinderen_viool

suzuki_info_volwassen_leerlingen_viool

Het instrument
De viool in deze vorm is al meer dan 450 jaar oud. De aller bekendste vioolbouwer ooit is Antonio Stradivarius.  Nog steeds spelen de beroemdste violisten op zijn violen die inmiddels al meer dan 300 jaar oud zijn. De viool is misschien wel het meest veelzijdige instrument dat er bestaat. Hij wordt vrijwel overal ter wereld bespeeld, in volksmuziek, populaire muziek en natuurlijk ook in klassieke muziek.

Zuiverheid
Een viool heeft, in tegenstelling tot een gitaar, geen fretten en dat geeft oneindig veel mogelijkheden in de variatie van toonhoogte en klankkleur, maar daarmee loert ook het gevaar van onzuiverheid. Die zuiverheid is een van de aspecten die de viool maakt tot ‘het moeilijkste instrument ter wereld’.  De Suzukimethode houdt zich, meer dan de meeste andere methodes,  intensief bezig met goede intonatie  (zuiver spelen).

Beroemde violisten:

Hilary Hahn heeft zelf een Suzuki achtergrond en behoort nu tot de groten der aarde.

Maxim Vengerov, technisch briljant, de vreugde spat er af

Janine Jansen,
Nederlands top violiste die de wereld afreist van het ene optreden na het andere. Het fragment is een trailer voor de fantastische documentaire die over haar gemaakt is.

Aanschaf viool
In verband met de aard van het instrument en de eigen voorkeuren verhuren wij geen violen. Overleg svp met de docent wat voor viool je in eerste instantie het best kunt huren of kopen.

• Maandag
  • Dinsdag
  • Woensdag
  • Donderdag
  • Vrijdag

• Beginners
  • Iets gevorderd
  • Gevorderd

Proefles

Spreekt de viool je aan? Volg een proefles!

• Suzuki-methode

• Jongeren 12+