Klarinet

De klarinet is een houten blaasinstrument met een prachtige ronde fluwelen klank. De lage tonen zijn warm en donker, de hoge tonen zijn helder. Het is een instrument waarop je makkelijk veel verschillende klanken kunt spelen, van zacht en geheimzinnig tot sterk, helder en vrolijk.

Door zijn veelzijdigheid komt de klarinet voor in veel verschillende muziekstijlen, je kunt er klassieke muziek op spelen, jazz, klezmer en tegenwoordig ook popmuziek en filmmuziek.

De klarinet is het belangrijkste instrument uit het harmonieorkest. Daarom spelen veel leerlingen in zo’n orkest. De meeste harmonieorkesten hebben een speciaal leerlingenorkest, waar je na één jaar les al in mee kunt spelen.

Het instrument
De klarinet is een houten blaasinstrument. Als je blaast ontstaat er een toon doordat het riet dat op het mondstuk is bevestigd gaat trillen. Hierdoor krijgt de klarinet zijn bijzondere, warme klank en heeft hij een groot bereik: je kunt op een klarinet vrij makkelijk zowel lage als hoge tonen spelen.

Natuurlijk moet je moeite doen om klarinet te leren spelen. Welk instrument je ook kiest, je zult elke week een paar keer moeten oefenen om vooruit te gaan. Daarom leer je als klarinetleerling eerst om de toon te blazen. Tegelijk leer je de eerste noten spelen en na een maand kun je echt al een aantal bekende liedjes spelen. Vanaf het begin kun je samenspelen, in kleine groepjes met andere leerlingen en later, als je dat wilt, in een orkest.

Instrument huren
Voor beginnende cursisten is het mogelijk dit instrument via het cultuurcentrum te huren.

• Woensdag

• Jongeren 12+