Cornet

Cornet, trompet of bugel of spelen doe je niet zomaar. In ieder geval heb je les nodig om het instrument wat je hebt uitgekozen te leren bespelen. Ook is het noodzakelijk om bladmuziek te leren lezen. Dit doen we tijdens de les met een heel goede docent en leuke lesboeken, met vaak een cd. Zo leer je op een prettige en begrijpelijke manier je instrument te bespelen. Trompet, cornet en bugel maken deel uit van de kleinkoper instrumenten.

De instrumenten
De trompet, bugel en cornet lijken op elkaar, maar er zit wel verschil in bouw, klank en manier van spelen. Je maakt de verschillende tonen op deze instrumenten met het op een speciale manier blazen op het mondstuk en de combinatie van het indrukken van de ventielen. Elk instrument heeft zijn eigen karakter en manier van bespelen.

Trompet
De trompet is misschien wel het meest bekend. Een instrument dat voorkomt in fanfare, harmonie, in een symfonieorkest, bigband of in allerlei andere combinaties van bands en samenspeelgroepen. De trompet heeft een iets scherpere klank en heeft een gecombineerde functie in de muziek. Dat wil zeggen, soms speel je signalen en soms speel je melodische stukken.

Bugel
De klank van de bugel is veel ronder en wat ‘wolliger’. Het instrument klinkt iets donkerder en warmer dan de trompet. Een bugel komt praktisch alleen in een fanfare voor. Zoals je in de harmonie de klarinetten hebt, zo heb je in de fanfare de bugel. Het is een melodie-instrument.

Cornet
De cornet zit tussen de trompet en de bugel in. Je vindt dit instrument het meest in de brassband, hier is de cornet het melodie-instrument.

Instrument huren
Voor beginnende cursisten is het mogelijk dit instrument via het cultuurcentrum te huren.

• Donderdag

Proefles

Spreekt de trompet, bugel of cornet je aan? Volg een proefles!

• Jongeren 12+
  • Kinderen t/m 12 jaar