Maerten van Heemskerckplein 5
1964 EZ Heemskerk

Column oktober

17 oktober 2017

In september mocht ik de cultuurmaand van de Viva Zorggroep bij Meerstate openen. Een mooi initiatief waar het Cultuurcentrum Heemskerk met veel plezier aan mee werkte. Ik geloof dat door actief te zijn en bezig te zijn met mooie dingen mensen echt gelukkiger worden. Ook als het lichaam of het hoofd niet meer alles kan. Ik zie in mijn omgeving zoveel goede voorbeelden van oudere mensen die veel plezier beleven aan het samen maken van muziek, het samen zingen, schilderen, knutselen, fotograferen, naar muziek luisteren, etc. Ik zag bij Meerstate bewoners die trots waren op hun mooie schilderijen die geƫxposeerd werden en de leden van het ouderenorkest Stut die tijdens de Cultuurmarkt vrolijk op het podium stonden. Elke woensdag komen bij ons de muzikanten van orkest Divertimento repeteren die tot vaak zeer hoge leeftijd actief zijn en op scholen optreden en een collega geeft danslessen aan mensen met Parkinson. Maar ook nog persoonlijker; mijn opa en oma waren laatst 65 jaar getrouwd, ze zijn allebei in de 90 en wonen in een huis voor dementerende mensen. We vierden met de hele familie hun trouwdag en alhoewel mijn oma niet meer goed kan praten en veel niet begrijpt, werd ze meteen vrolijk en actief toen we samen een paar liedjes zongen.

Al deze mooie voorbeelden dragen er aan bij dat we meer gaan samenwerken met organisaties voor ouderen, zoals de Viva zorggroep. We gaan experimenteren met optredens en lessen voor kinderen op zorglocaties. Ook gaan we nadenken hoe we meer ouderen kunnen ondersteunen bij het vinden van een nieuwe creatieve hobby. Want het maakt niet uit of je 7, 37 of 87 bent, je bent nooit te oud om te leren en nieuwe talenten te ontdekken!